Onafhankelijk advies door en voor inwoners

  • A+
  • A-

De Participatieraad:

“Raad voor de samenleving van de gemeente Bronckhorst”

Al bijna tien jaar is de Participatieraad van de gemeente Bronckhorst actief. Deze groep vrijwilligers adviseert het college van de gemeente over allerlei onderwerpen in het sociale domein.

Van huishoudelijke hulp, vervoer, werk, welzijnswerk en jeugdzorg, tot vluchtelingenwerk, maatschappelijke opvang, wonen met zorg en leven met een beperking.

De vrijwilligers brengen ervaringsdeskundigheid mee of zijn werkzaam op een van deze terreinen, maar denken vooral vanuit de inwoners. Wat betekent het voor hen wat in een beleidsstuk wordt opgeschreven? Hoe gaat de gemeente die plannen uitvoeren? Hoe wordt die uitvoering ervaren?

De Raad wil zich richten op de inwoners zelf. Om zo meer ‘de Raad voor de samenleving’ te zijn. Daarvoor gaan we niet alleen met instellingen en organisaties in gesprek, maar horen het liefst de inwoners zelf die gebruik maken van voorzieningen of dingen missen waar zij behoefte aan hebben. Hoe ervaart u de uitvoering van regels en verordeningen? Hoe loopt het contact met de gemeente? We kunnen geen individuele problemen oplossen maar wel signalen afgeven.

Uw reactie zien we graag via Facebook, per mail patieraadbronckhorst@outlook.com of via het contactformulier op de website .

Mocht u toch een individuele vraag hebben  dan kunt u bij de gemeente terecht. U kunt hiervoor een afspraak maken met de gemeente via tel. (0575) 75 02 50. Ook kunt u binnenlopen bij het sociaal team bij u in de buurt.

 

Leden Participatieraad

Anja den Bakker

Mijn naam is Anja den Bakker en ik ben woonachtig in het buitengebied van Baak. Na 12,5 jaar werkervaring in de ouderenzorg heb ik in 2004 de overstap gemaakt naar de gehandicaptenzorg. Als coördinerend werkbegeleider werk ik bij een landelijke zorgaanbieder. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan, neem ik graag mee om me in te zetten voor het welbevinden en zorg voor onze inwoners, die dat zelf niet goed kunnen. Iedereen doet mee in Bronckhorst. Daar ligt voor mij de verbindende factor. ‘Iedereen doet mee’ klinkt heel vanzelfsprekend, maar blijkt een uitdaging voor de kwetsbare medemens. Vanuit mijn ervaring als zorgprofessional verwacht ik een bijdrage te kunnen leveren in de Participatieraad. Ik ga me hard maken voor mooie verbindingen in de aanpak en uitvoering van de gemeentelijke inzet.

John Verhoek

Sinds juni 2022 woon ik in Zelhem en heb een groot deel van mijn werkzame leven binnen de sociale zekerheid gewerkt. Hier begeleide ik werkzoekenden op weg naar een nieuwe toekomst. Ook maakte ik deel uit van de centrale ondernemingsraad en verschillende afdelingsraden van het UWV en het Werkbedrijf. In mijn vorige woonplaats zat ik in het bestuur van een grote wijkraad. Voor deze wijkraad verzorgde ik ook hun website en stelde maandelijks een nieuwsbrief op. Als ‘nieuwe inwoner’ van de gemeente Bronckhorst wilde ik mij graag verdienstelijk maken en vond de doelstelling van de Participatieraad prima bij mijn interesses aansluiten. De kennis en ervaring, die ik opgedaan heb in mijn vroegere werk, wil ik graag gebruiken als lid van de Participatieraad.

Yvonne Eulink

Ik woon in Keijenborg en ben werkzaam als wijkverpleegkundige in de gemeente Oost-Gelre. De ouderen moeten lang thuis blijven wonen en daarin heeft de gemeente Bronkhorst een grote verantwoordelijkheid om dit ook te kunnen realiseren. Mijn kennis en ervaring met name in de ouderenzorg kan ik gebruiken om ervoor te kunnen zorgen dat de gemeente hierin ook passend beleid heeft. Het is zo belangrijk om vanuit maatwerk de behoeften van de ouderen in kaart te brengen en samen te werken met zorgorganisaties dit ook te kunnen realiseren. Ik hoop als lid van de participatieraad hierin een waarde te kunnen leveren.  

Marian Pater

Ik woon in Steenderen en ben sinds 2008 werkzaam binnen het Sociaal Domein als WMO consulent. Na een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt, heb ik de beslissing genomen om als ZZP-er verder te gaan. Ook als WMO consulent. Hierdoor heb ik bij diverse gemeentes gewerkt en veel verschillende invalshoeken gezien en daardoor ook veel geleerd. Deze kennis wil ik graag gebruiken om dit binnen te Participatieraad te kunnen uitdragen. Ik ga voor een leuke en vruchtbare samenwerking met alle partijen.

Jan Rensink

De Participatieraad wil vanuit het algemeen belang, breed en integraal in de rol van adviseur de belangen van de doelgroepen behartigen. Die opdracht spreekt me bijzonder aan. Ik woon in Wichmond en kijk terug op een lange loopbaan in het onderwijs. Na mijn pensionering wil ik een deel van de vrijgekomen tijd op een zinvolle en  betekenisvolle wijze inzetten als lid van de Participatieraad. Vanuit een brede sociale en maatschappelijke betrokkenheid  hoop ik binnen de kadergroep Gezonde en Weerbare Jeugd met mijn kennis en ervaring van meerwaarde te zijn. De Participatieraad kan als meedenker in het beleidsproces invloed uitoefenen en zo een bijdrage leveren aan het gemeentelijk beleid om ouders, kinderen en jongeren die ondersteuning nodig hebben goede zorg te bieden. Daar zet ik me graag voor in.

Jacqueline Berends

Ik woon sinds 6 jaar in Vorden. Tot mijn pensioen in 2015 ben ik werkzaam geweest in het sociaal domein als Specialist Ouderengeneeskunde in verschillende organisaties en tevens in de Ambulante Psychiatrische zorg. Met name ouderenpsychiatrie en dementie waren mijn aandachtsgebied. Ik voel me als mens betrokken bij de kwetsbaren in onze samenleving . Ik sta dan ook kritisch tegenover veranderingen in de wet en regelgeving die niet in het belang zijn van de kwetsbaren  onder ons. Ik hoop  als lid van de participatieraad, met mijn kennis en expertise als bagage, samen met de gemeente, te kunnen voorkomen dat de Kwetsbare Ouderen het Kind van de Rekening worden.

Mieke Douwstra

Woonachtig in Baak en sinds 2012 werkzaam binnen het domein van Werk en Inkomen. In de huidige Participatiewet zijn termen als 'inwoner centraal', 'dichtbij' en werken vanuit de bedoeling, belangrijke punten. Dit lijkt eenvoudig maar is voor grotere organisaties een flinke verandering als men jaren anders heeft gewerkt. Binnen Bronckhorst zijn er al flinke stappen gezet. De kennis, die ik opgedaan heb in mijn huidige werkkring, wil ik graag gebruiken om bij te dragen aan deze moeilijke opdracht.

Ria Beverdam

Ik woon in Laag Keppel. Sinds 5 augustus 2019 ben ik met pensioen, na 49 jaar gewerkt te hebben in de ouderenzorg. Ik heb 3 jaar gewerkt in een Psychogeriatrisch verpleeghuis en 46 jaar in een woon-zorgorganisatie te Arnhem. Gedurende mijn loopbaan heb ik veel kennis en ervaring opgedaan in allerlei verschillende functies in de verpleeg-/verzorgingshuizen, appartementencomplexen voor zelfstandige wonende ouderen en thuiszorgorganisatie. Tevens ben ik jarenlang mantelzorger geweest voor mijn moeder en nu voor een buurvrouw. Sinds september ben ik bestuurslid van de Zonnebloem, afdeling Hummelo, Keppel en Drempt waar ik o.a de coördinatie huisbezoeken voor ouderen organiseer. Ik heb veel affiniteit met ouderen en wil graag een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkelingen in het ouderenbeleid en de toekomst van de oudere in de gemeente Bronckhorst.

Sjaak Peters

Ik vind het belangrijk dat iedereen op een zo volwaardig mogelijke manier deel kan nemen aan de maatschappij. Uitsluiting maakt ziek en beperkt mensen in hun ontwikkeling. Ik geloof in maatwerk waarbij uitgegaan wordt van kwaliteiten. De uitdaging van nu is wat mij betreft het vinden van een balans tussen de verantwoordelijkheden en de middelen van de gemeente binnen het sociale domein.

Anneke Voorend

In 2019 ben ik lid geworden van de raad na een lang werkzaam leven in en rond het onderwijs. Ik heb veel met en voor kinderen en jongeren gewerkt, zowel als docent op scholen als beleidsmaker bij gemeenten. Opgroeien gaat niet altijd vanzelf goed. Ouders hebben een verantwoordelijkheid voor de opvoeding, maar ook de gemeente, scholen en instellingen hebben een belangrijke taak. Ik wil graag bijdragen aan de verbinding daartussen zodat ook kwetsbare kinderen een kans op een goede toekomst krijgen.

Annie Niesink

Ik woon in de gemeente Zelhem en ik werk als professional in het sociaal domein bij mensen met een verstandelijke beperking, autisme en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Door mijn deskundigheid en ervaring in de praktijk verwacht ik als lid van de participatieraad een toegevoegde waarde te leveren voor deze doelgroepen in de gemeente Bronckhorst.

Rinus Langwerden

Met mijn ervaring in beschut werk bij Wedeo/Laborijn hoop ik een bijdrage te leveren aan de taken van de Participatieraad Bronckhorst.